JUTTUA APUVÄLINEISTÄ

Näkövammaisten avuksi on kehitetty monenlaisia apuvälineitä. Tavallisempia ovat eri vahvuiset suurennuslasit. Niitä löytyy 2 - 8, jopa 10 kertaiseksi suurentavia. Näistä on apua monenlaisessa puuhassa, eniten niitä kaiketi kuitenkin käyttävät heikkonäköiset lukemiseen ja muuhun tarkkuutta vaativaan. Vastaavia apuvälineitä ovat suurennusohjelmat tietokoneissa, kuten Zoomtext. Enemmän apua tarvitsevalle tietokoneen käyttäjälle on saatavilla ruudunlukusovellukset, kuten NVDA tai Jaws, sekä sokealle pistenäppäimistö.
Kirjoista pitävälle on tarjolla erilaisia lukulaitteita, niitä voi osaa käyttää myös kaupassa apuna, niillä kun saa otettua kuvan tuoteselosteesta tai hintalapusta.
Kirjoja voi kuunnella äänikirjoina, kuten jo aiemmin kerroin, ja lehtiä ja kirjoja saa kuunneltua/luettua Luetus-palvelusta.

Sapluunasta on taas hyötyä näkövammaiselle silloin, kun tämän pitää allekirjoittaa joku asiakirja.
Ompelutöitä harrastavalle on tarjolla laitteita jolla langan saa helposti neulan silmään. Painostaan tarkalle näkövammaiselle on olemassa puhuva vaaka, ja terveyttään vaalivalle puhuva verenpainemittari. Vielä kaiketi löytyy muitakin, kuten kuumemittari. Oho, meinasin aivan unohtaa lukutelevision, jolla ainakin lehden saa helposti suurennettua ja kaiketi kuunneltuakin.
Lisäksi tarjolla on laitteita, jotka kertovat minkä värinen on sillä osoitettu vaate tai tavara.

Oman lukunsa muodostavat kulkua avustavat blind Squarit kännykässä, jotka ohjaavat näkövammaista kävelyreittinsä määrittämisessä. Tai uusinta uutta silmälasin sankaan kiinnitettävä laite, joka lukee tarvittaessa tekstit, vaikkapa matkan varrelta..


 

Kuvat: Aviris ja apukauppa
Ylempänä lukutelevisio ja alempi on kuva silmälasin sankaan kiinnitettävästä apulaitteesta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SYKSYN TOIMINTAA

KEVÄÄN KERHOTOIMINTAA 2024

JUHANNUSTA