ÄÄNI NÄÖN APUVÄLINEENÄ

Näön  heiketessä kirjojen luku käy vaikeammaksi. Avuksi otetaan tällöin erilaisia suurennuslaseja, mutta toisen mahdollisuuden kirjojen lukemiseen tarjoaa Celia kirjasto. Celian tarjonta on kattavaa oppikirjoista viihteeseen, tietokirjoja unohtamatta. Lukeminen perustuu silloin toiseen tärkeään aistiimme eli kuuloon.

NKL:llä ja Celialla työskentelee monia daisy-äänitteiden lukijoita. Celialle on myös mahdollista ehdottaa jotakin mieluisaa kirjaa luettavaksi. Celialle tuotetaan jopa yli tuhat kirjaa vuodessa. 
Celian valikoimaa pystyy katsomaan Celia.fi:stä ilman tunnuksiakin, mutta ilman tunnuksia niitä ei saa kuunneltaviksi.

Tunnukset, sekä erilaiset sovellukset joilla äänikirjoja kuunnellaan ovat näkövammaisten saatavilla NKL:n digituesta. Myös yleiset kirjastot liittävät Celian äänikirjojen käyttäjiksi lukemisesteisiä henkilöitä. Kysy kirjastostasi, miten heillä rekisteröinti on järjestetty: tarvitaanko ajanvarausta tms. Saat tunnukset palveluun kirjautumiseen heti rekisteröinnin jälkeen. Celia äänikirjapalvelu on maksuton, jos täyttää sen kriteerit.

Koulut ja oppilaitokset liittävät palvelun piiriin koululaisia ja opiskelijoita, joilla on oppimisvaikeuksia tai muita lukemisen esteitä. Osa Celian tuotannosta on "trioja", jolloin äänitteeseen yhdistyy sekä teksti, että ääni. Nämä soveltuvat mielestäni hyvin koulujen käyttöön.



                                            Kuvan lähde: Celia.fi

                                          (  Kuvassa sinipuseroinen nainen kuuntelee ilmeisesti Trio-äänikirjaa tabletilla.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SYKSYN TOIMINTAA

KEVÄÄN KERHOTOIMINTAA 2024

JUHANNUSTA